Jæren Kystlag

For bevaring av vår kystkultur ...

Oversiktskalender

Oktober 2021
M T O T F L S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Planlagt aktivitet

26. okt 2021
10:00
Drop-in på Kysthuset
27. okt 2021
18:00
Drop-in Sør-Reime
02. nov 2021
10:00
Drop-in på Kysthuset
03. nov 2021
18:00
Drop-in Sør-Reime
04. nov 2021
18:00
Drop-in på Hognestad
09. nov 2021
10:00
Drop-in på Kysthuset

Nettsidene til Jæren Kystlag er idag oppgradert til siste versjon av Joomla, dvs versjon 3.4.3.

 

Det kan fortsatt være elementer som ikke er 100% på plass. Skulle du savne noe, eller du finner feil, så vær vennlig å ta kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Husk at vi også er tilgjengelig via Facebook.

Lederen i Jæren Kystlag, Eirik Flåten, fyller 70 år i dag den 25. februar 2015.

 

Vi gratulerer !!

Sjur Idsal

Etter kort tids sjukdom kom det beskjed om at Sjur Idsal var død. Han blei alvorleg sjuk før jul og var heima siste tida. Sjur blei 76 år.

Sjur kom inn i kystlaget i år 2000 og har vore med i styret frå 2002.

Når gavlabåten blei restaurert i løa på Varhaug var det Sjur sin kunnskap om båtbygging som kom til hjelp. Båten blei ferdig og har blitt brukt kvar sommar i åra etterpå.

Sjur kom frå ein båtbyggarfamilie i Ryfylke og bygde robåtar i mange år. Når han kom inn i kystlaget og me fekk lokale på Sør Reime brukte han sine maler når kystlaget laga båtar til utlodding for laget. Sjur og gjengen bygde mange robåtar som blei lodda ut til inntekt for kystlaget, og seinare gav han sine maler til kystlaget.

Sjur såg ein dag i Skudenes ein gammal losbåt som fanga hans interesse. Dette var visstnok siste losbåt av denne typen. På styremøte i kystlaget kom Sjur med forslag om å laga kopi av denne båten. Dette var starten på bygginga av ei tilnærma kopi. Båten er utstyrt med motor og rigg, og er i dag i kystlaget og har fått navnet Jaren.

Jæren Kystlag samarbeida med skulen i Hå ein periode og då var det Sjur som tok imot elevar på Sør Reime hvor dei fekk læra og arbeida med maritime ting.

Sjur var alltid aktiv i kystlaget og fast mann på Sør Reime inntil helsa svikta. Han var også å finna i Obrestad havn på jonsok.

Kystlaget har mista ein god kollega og båtbyggar av den gamle skulen som var fødd og oppvaksen i båt.

For styret
Johan Havn

(Bildet av Sjur er tatt av Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

Styret i Jæren Kystlag avholdt konstituerende styremøte den 3. desember 2013, hvor bl.a styrets nye sammensetning ble behandlet. Dette finner du som vanlig under "Om Kystlaget/Styret" i menyen til venstre.

Forøvrig er styrets intensjon å opprettholde et høytt aktivitetsnivå i Jæren Kystlag, og vi håper at medlemmene kan være med å bidra til dette.

kysten0413

 

Kysten nr 4 dukket opp i postkassen i september, mens denne publisering ble noe forsinket grunnet andre gjøremål.

Av innholdet kan nevnes:

- Oppsummering av landsstevnet i Sandnessjøen
- "Det finnes ikke dårlig vær" - våte inntrykk fra landsstevnet
- "Sterke kvinner" og deres innflytelse på kystsamfunnet
- Utdeling av forbundets priser
- og mye mer ...

 

I dagens nettutgave av Stavanger Aftenblad kan du lese om Jæren Kystlag og arbeidet på Kvassheim fyr ifm det nye huset til "Giggen". Åpne denne linken for å lese Aftenbladets artikkel.

 


 

Du kan også lese om "Ingermannland" på denne siden hvor du også kan kjøpe boken, samt se litt mer informasjon om "Giggen".

Olav 2

Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om vår ubestridte formann Olav O. Obrestads bortgang. Olav døde den 20. november 69 år gammel på Stavanger sentralsjukehus. Olav har vært Kystlagets leder siden oppstarten i 1999.

Olav var født og oppvokst på Obrestad med Jærkysten og sjøen som nærmeste nabo. Derfor har han alltid satt sine spor langs Jærstrendende i og utfor Obrestad Havn.

Olav var genuint opptatt av kystkulturen og livet langs Jærkysten, og det var derfor naturlig at når ideen kom i 1998 at han deltok aktivt i arbeidet for å få startet et kystlag for Jæren. På stiftelsesmøte den 15. februar 1999 møtte det fram 30 interesserte og Olav ble valgt som formann, en funksjon han har innehatt helt fram til han døde. Under hans virke har medlemstallet øket jevnt og trutt til i dag 170 medlemmer, og er dermed Rogalands største kystlag.

Olav har vært den drivende og samlende leder gjennom alle disse 14 årene og har sørget for at Kystlaget har holdt et høyt aktivitetsnivå samtidig som det har utviklet en sunn økonomi. Olav har på en framragende måte fått engasjert sine medlemmer til å delta i aktiviteter og arrangement langs Jærkysten, alt knyttet til kystkultur. For Olav var det også viktig å holde en aktiv og god kontakt mot Forbundet Kysten og også i forhold til Fylkeslaget. På landsmøtene til Forbundet Kysten var alltid Olav å finne blant deltagerne. På Forbundets landsstevner var han også oftest å treffe. Dette ga som resultat at han hadde god kontakt med flere av lokallaga til Forbundet Kysten. Da spørsmålet kom om å arrangere landsstevnet for 2011 var det derfor naturlig at han ivret til, og sammen med Egersund Kystlag og Hådyret kystlag påtok seg oppgaven.

Av andre viktige prosjekter knyttet til Jærsk kystkultur var restaurering og gjenreisingen av dagmerket på Reve som ble innviet den 25. august 2004.

Under arbeidet til Anders Haver med boka om ”Ingermannland” ble det klart at ”Giggen” som ble funnet utenfor Stavnheim måtte bringes heim til Hå. Olav fikk derfor Hå kommune med på laget og ”Giggen” kom til Kvassheim i eget hus.

Olav var også opptatt av at Kystlaget måtte delta på de ulike arrangementa knyttet til kystkulturen på Jæren. Således var Kystlaget alltid å finne med stand på "Fiskeriets dag" i Egersund, redningsmuseet i Varden, Grødalandstunet, og Jærmuseet. I Sirevåg fikk han organisert restaurering av nottørka. Jonsok i Obrestad havn var også en av de store begivenhetene for Olav. Ellers var Olav alltid hver onsdag på Sør-Reime opptatt med båtbygging og reparasjoner. Han ga også startsignalet til bygging av Kystlagets egen båt ”Jaren”.

I forbindelse med NRKs program Sommeråpent fikk Olav sammen med grønnsakdyrkere fra Orre arrangert det slik at når M/S Sjøkurs passerte utenfor Obrestad, gikk han med ”Gavlabåten” til Kystlaget ut med proviant. Provianten besto av jærske grønnsaker, en gris og laks. Innslaget ble lagt godt merke til og var en svært god markedsføring av Kystlaget og jærsk kystkultur.

Det som har vært Olavs største ønske og drøm var å få oppført et eget kystkultursenter i Obrestad Havn. I dette arbeidet la han ned mye prestisje og arbeidsinnsats. Ved å arbeide mot mange offentlige instanser som Riksantikvaren, Rogaland Fylke, Kystverket og ikke minst Hå kommune, har Kystlaget nå endelig fått godkjenning for oppføring av Kystkultursenteret på Jæren. Arbeidet som nå gjenstår og som han var opptatt av i det siste, var å få til finansieringa av bygget. Dessverre vil han nå ikke få delta i sluttspurten.

Olav Obrestad var en lun og omtenksom leder av Kystlaget og la all sin kraft og sjel ned i arbeidet med å videreutvikle og holde et aktivt kystlag for Jærregionen.

Derfor blir det en stor oppgave for Styret i Jæren Kystlag og ta opp hansken og føre kystlaget videre i den ånd som Olav staket ut.

Jæren Kystlag takker Olav for alle åra han la ned i laget og Ære være hans minne.

Styret og medlemmer i Jæren Kystlag

(Bildet av Olav er tatt av Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

Jæren Kystlag 1999 © 2021

Med alle rettigheter!

Org.nr: 886 425 252X

Right Click

No right click