Jæren Kystlag

For bevaring av vår kystkultur ...

Oversiktskalender

September 2022
M T O T F L S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Planlagt aktivitet

04. okt 2022
10:00
Drop-in på Kysthuset
05. okt 2022
18:00
Drop-in Sør-Reime
06. okt 2022
18:00
Drop-in på Hognestad
11. okt 2022
10:00
Drop-in på Kysthuset
12. okt 2022
18:00
Drop-in Sør-Reime
18. okt 2022
10:00
Drop-in på Kysthuset

Jonsok-feiringen 2018 nærmer seg.

Når: Lørdag 23. juni kl 1730 - 2030

Hvor: Obrestad havn (som alltid) ?

Vi satser på å lage fest for hele familien i år også.

Det blir salg av grillmat, brus, kaffi og kaker. Snekre småbåter er også ett populært innslag. Jærbelgen står for musikken som ofte før. Vi håper også å få til ett brukbart bål. En tur på sjøen i egen-laget båt, Jaren, er også mulig dersom været er bra.

Parkering på gjordet på veien inn til havna, ta med noe å sitte på og kle dere etter været. Vi håper at så mange som mulig har anledning til å komme å være med oss denne kvelden, gratis inngang.

Vi ønsker alle Vel Møtt

Jæren Kystlag iniviterer til Jonsok i Obrestad havn

 

Torsdag 23.6.2016 kl 1730 blir det som vanlig Jonsokfeiring i Obrestad havn.

På programmet har vi bl.a:

  • Salg av grillmat m.m.
  • Loddsalg
  • Bygging av småbåter
  • Jærbelgen spiller
  • Turer med Gavlabåten
  • Jonsokbål

Gratis entré

Vel møtt til Josok på "Obrest"!

 

Da er Jonsok 2014 tilbakelagt

(Bildene i denne artikkelen er tatt av Henning (©) Lode)

Tradisjonen tro arrangerte Jæren Kystlag Jonsok den 23. juni i Obrestad havn.

Kystlaget ble velsignet med tålig godt vær. Dagene før hadde det blåst friskt fra nord-nordvest, men på selve dagen løya vinden og det ble tålig godt å være deltager Kystlagets Jonsok arrangement, det 15nde i rekka

Folk begynte å finne sine plasser allerede fra klokka 1600 og det ble etter hvert godt med folk i havna. Vi har ikke telleapparat, men det ble rapportert ca 250 biler. Dugnadsfolka som styrte og ordna med parkering hadde det rimelig travelt nesten under hele arrangementet. Med smått og stort regnet vi da ut at det var møtt fram mellom 800 og 900 personer.

img3

Folk tok plass rundt om langs hele kaiområdet, og mange hadde med egen grill og grillmat. I tillegg drev dugnadsgjengen til Kystlaget med grillsteking og servering. Så godt som all grillmat bestående av grillpølser og hamburgere med tilbehør ble utsolgt. Vi hadde også 50 ferdiglagde middagsporsjoner med marinert og god laks som forsvant fort, så her må vi til med flere porsjoner til neste år. I tillegg til grillen hadde vi også stor etterspørsel ved vaffel- og kakeserveringa.


Hans Obrestad ønska velkommen klokka 1730, og ga en kort orientering om arrangementet

Jærbelgen trekkspillorkester (de var mange), som har vært faste og svært populære deltakere i mange år, underholdt med god musikk hele kvelden. Litt svingom var det også noen som fikk lyst på.

img1

Kystlaget hadde også i år utlodning av egenbygd pram, en pram som fikk mange lovord. Vi hadde "kakelotteri" og, dog uten kaker. Selve loddsalget gikk godt unna, og gjennom dette og grillsalget får Kystlaget godt tiltrengte midler til lagets kystkulturarbeid gjennom året.

Siden været sto oss bi kunne vi også i år arrangere båtturer med ”Gavlabåten”, noe som er spesielt mynta på barna. Dette tilbudet er svært populært og båten gjorde mange turer i løpet av kvelden.

img2

De siste åra har vi også lånt "Eliasbåten" til Redningsselskapet, og denne var selvfølgelig på plass også i år og hadde fullt trykk helt fra starten. "Eliasbåten" er spesielt beregnet for de minste, som sammen med en kyndig person fra Kystlaget, fikk styre båten rundt inne i havna.

Omkring kl 1930 starta loddtrekninga og denne gikk greit unna. Hovedgevinstene fra kakelodda var egenprodusert grill i rustfritt stål, og Kystlagets "Dekkstol” laget av gjengen på Sør-Reime. Prammen gikk til en av Kystlagets medlemmer, og ble svært godt mottatt.

img4

Deretter var det bålopptenning og mye folk samla seg rundt bålet. Dette året var bålet bygget opp av ”reine” materialer, dvs uten spiker og heller ingen pallkasser. Grunneiger vil at vi skal lage bålet av reint materiell, dette fikk vi til i år, og vil bestrebe oss på å få dette til også i fortsettelsen.


Tilbakemeldinger som Kystlaget får fra folk som møter opp er svært positive, noe vi er svært takknemlig for. Kystlagets dugnadsfolk legger ned mange timer for å få til et godt arrangement og da er det svært gildt for alle som har deltatt at folk som møter opp er fornøyde og gir god tilbakemelding.

Styret i Kystlaget sier også til alle som bidro ved årets Jonsok en hjertelig takk for vel gjennomført arrangement!

Vel blåst !!!

Blandet vær til tross, vi må si oss vel fornøyd med årets Jonsok arrangement i Obrestad havn, det femtende i rekken i regi av Jæren Kystlag.

Bildene er levert av Hans Utne.

salg   jaerbelgen

Ingen folketelling ble foretatt, men et grovt overslag tyder på at mellom 400 og 500 mennesker (med stort og smått) tok turen ned i havnen denne kvelden. Matsalget startet før tiden, og det var stadig kø ved salgsboden. Vi håper maten smakte!

Jærbelgen sto også denne gang for underholdningen, og litt bryggedans ble det da også.

elias1   elias2

Heldigvis, og til de yngstes store glede, gjorde Elias absolutt jobben denne gangen. Ingen tekniske utfordringer, lite vind og nesten ingen bølger i havnen, som ga mer enn 60 turer totalt. Takk til dere alle for støtten til Redningsselskapet!

hjelpekorps   gavla1

Som dere sikkert både hørte og så, vi hadde også nærvær av Nærbø Røde Kors Hjelpekorps, og vi må bare glede oss over at de forble arbeidsløs.

gavla2   gavla3

Gavlabåten ble også flittig benyttet, og selv om noen så noe forblåst ut ved ankomst "fra det store ocean" så var det mangt et smili å se.

Kveldens to siste formelle aktiviteter var trekning av gevinster, og tenning av Jonsokbålet.

trekning   baal

Vi håper dere hadde en hyggelig kveld sammen med oss og ønsker dere hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning!

 

Med vennlig hilsen,

Jæren Kystlag

 


 

Martin Våland har produsert og redigert en video fra vår St. Hans feiring i Obrestad havn i år og lagt denne ut på YouTube.

Du kan se den ved å klikke på denne linken.

 

Da er vårt fjortende Jonsok arrangement i Obrestad havn historie.

Som det fremgår av bildet under så var værgudene absolutt ikke på vår side denne gang, for å si det mildt. Vi endte opp med en rimelig frisk bris fra sør med tildels kraftige vindkast og regnbyger. De som kastet et blikk utover havet kunne bare konstatere at bølgene gikk høye og var hvite på toppene.

jbl 27270a
(Foto gjengis med tillatelse fra: Brit Romsbotn, Jærbladet)

Været til tross, mellom 150 og 200 mennesker tok allikevel funnet turen ned til havna denne kvelden, og som en sa, det blåse jo alltid her på Jæren .....

For de yngste ble det nok en liten ripe i lakken at de planlagte båtturene måtte innstilles grunnet været, men noen fant da litt trøst i å kunne bygge sin egen lille båt og kjøre den i vannkaret på bryggekanten.

Kveldens program gikk av stabelen stort sett som planlagt, med kun ørsmå justeringer. Trekkspillklubben Jærbelgen sto for underholdningen og de fremmøtte for dansen. Vi hadde også gleden av å ha Nærbø Røde Kors Hjelpekorps tilstede, og heldigvis for alle parter så kunne de avslutte kvelden uten et eneste oppdrag.

Etter trekning av en rekke smågevinster kunne leder Jæren Kystlag endelig annonsere at vinneren av vår hovedgevinst var Reidar Skretting fra Varhaug. Vi gratulerer.

gevinst 2012

Kveldens siste offisielle punkt på agendaen var tenning av bålet, noe som også gikk 100% etter planen, til tross for etter hvert meget våte materialer, og vind.

På denne bakgrunn vil vi benytte anledningen til å takke alle fremmøtte for nok en hyggelig Jonsokfeiring i Obrestad havn.


Brit Romsbotn fra Jærbladet var også på plass i havna denne kvelden og har allerede lagt ut bilder og tekst på denne linken.

Nok et Jonsok arrangement er avviklet i Obrestad havn. Selv om været ikke var det beste så ble det anslått at mer enn 800 mennesker hadde funnet turen ned til havna, et resultat vi må si oss meget godt fornøyd med.

For å døyve det meste av sulten kunne vi denne gang by på grill, fiskesuppe og vafler med kaffe.

grill fiskesuppe kaffe_vafler

 

For de yngste var det to ting som tydeligvis fanget interessen:

Dåp Elias
Båtbygging Eliasbåten

 

Elias

 

 

Desverre var det flere av barna som ikke fikk sin planlagte tur med Eliasbåten ..... 

Det oppsto en teknisk feil som ikke lot seg reparere på stedet, og dette er selvfølgelig noe vi alle beklager. For barnas del får vi håpe at de får en ny mulighet ved en senere anledning.

 

 

Mellom vindkast og regnebyger var også Jærbelgen på plass, og flere benyttet anledningen til å ta seg en liten svingom.

jaerbelgen

 

baal

 

 

Bålet ble tent like etter trekningen av kveldens gevinster, ca kl 1940.

 

Som arrangør vil vi benytte anledningen til å takke alle de fremmøtte for at de var villig til å trosse værgudenes ubeslutsomhet denne kvelden, og håper vi ses igjen neste år.

 

Bildene i denne artikkelen er tatt av Hans Utne.

 


 

Jærbladet var også på besøk i havna denne kvelden, og hadde en liten artikkel i sin nettutgave fredag 24 juni. Den finner du her.

Jonsokfeiring 2009

Tirsdag 23. juni 2009, kl 1700 inviterte Jæren Kystlag til JONSOK feiring i Obrestad havn.

 

Stemning

 

Her var det så

  • Salg av grillmat
  • Småturer med gamle båter
  • Jærbelgen trekkspillklubb
  • Bygging av småbåter for barn

Entréen var selvfølgelig gratis.

 Jaren på tur

 

Dette ble en gild kveld nok en gang med godt vær og mye folk.

 

Fin feiring i Obrestad havn - Jonsokfeiringen 2010

Følgende artikkel er hentet fra Jærbladet (http://www.jbl.no) torsdag 24.6.2010. Både innlegg og bilder er ved Ingolf Ibenhard Benjaminsen.

 


 

Over 1000 deltok på Jæren Kystlags jonsok-arrangement.

 

Obrestad1

JONSOK: Årets bål var et av de største noen gang. (Foto: Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

 

Obrestad2

BÅTTUR: Mange benyttet anlednignen til en tur på sjøen. (Foto: Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

 


 

Jæren Kystlag har siden 1999 arrangert Jonsokfeiring i Obrestad havn. Med våre værforhold er dette litt av en risikosport, men for andre år på rad velsignet værgudene oss med perfekte forhold.

Allerede i 16.00 - tiden kom de første gjestene for å sikre seg best mulig plass i det fine sommerværet, selv om salg av mat og drikke ikke startet før 17.30. En effektiv gjeng kvinner og menn sørget for at grillene var varme og burgere og pølser gikk unna, sammen med deilige vafler med syltetøy. Køene var til tider lange, men ingen sure miner av den grunn.

Oppslutningen om arrangementet har økt jevnt og trutt, og i år satte vi nok ny rekord med mellom 1000 og 1100 frammøtte. En trofast gjeng i Kystlaget stiller opp på dugnad hvert år for å legge alt praktisk til rette. Mange timer legges ned i frivillig arbeid for å gi folk på Jæren en fin opplevelse på Midtsommerkvelden. Da er det ekstra kjekt at så mange finner veien ned til havna for å kose seg.

 


 

I år hadde vi besøk av Eliasbåten fra Egersund. Et populært innslag for de minste barna. Gavlabåten, ført av Johan Havn, tilbød skyss til større barn og voksne.

«Jærbelgen» underholdt med sang og spell, og Hans Obrestad loste publikum gjennom programmet som ble avsluttet med loddtrekning av en rekke fine gevinster. Hovedgevinsten var også i år en 16 fot robåt, bygget av kystlagets medlemmer under Sjur Idsahls kyndige ledelse.

Formann i Jæren Kystlag, Olav Obrestad, var svært fornøyd med både oppslutningen og avvikling av arrangementet.

 

Obrestad3

POPULÆR: "Eliasbåten" hadde tatt turen fra Egersund. (Foto: Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

 

Obrestad4

HAVBLIKK: For andre år på rad var det perfekt vær. (Foto: Ingolf Ibenhard Benjaminsen)

Som det fremgår av bildene var værgudene absolutt med oss denne kvelden smiley-cool

 

Jæren Kystlag 1999 © 2022

Med alle rettigheter!

Org.nr: 886 425 252X

Right Click

No right click